Çocuk Ayakkabısı Seçimi Daha Fazla Dikkat Gerektirir

 

Ayakkabı seçimi sadece estetik ve işlevle ilgili değildir. Bütün bedenin ağırlığını taşıyan ayakların, gün boyu içinde duracağı bu ürünler sağlıkla da doğrudan ilişkili. Özellikle söz konusu çocuklarsa ayakkabı ve sağlık ilişkisi çok daha sıkı.

Peki, Günlük Çocuk Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılmalı?

 

 

Hangi Kriterler Göz Önüne Alınmalı?

 

Evet, rengârenk ve şirin desenler/figürlerle piyasadaki çocuk ayakkabıları çok sevimli. Fakat modelin görsel tasarımına kapılıp karar verme hatasına düşmeyin.

Elbette görüntü de bir kriter olarak değerlendirilecek ama öncelik konfor. Konfor konusu ayak yapısına uygunluk ve hafiflik olmak üzere iki grupta irdelenmeli.

 

 

Çocuğunuza Ayakkabı Alırken Bunlara Dikkat Edin

 

Ayak ölçülerine uygunluğu değerlendirirken ayakkabı ölçüsünü baz almanın yeterli olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Modelin yapısına göre, ayakkabıların ayağa uygunluk durumu değişim gösterebilir. Bu sebeple, satın alma kararı vermeden önce mutlaka ayakkabılar denenmeli.

Sağlıklı bir deneme için çocuğunuz her iki ayakkabıyı giymeli ve birkaç adım atmalı. Çocuk, ayakkabının konfor durumuyla ilgili geri bildirim veremeyecek kadar küçükse ayakkabının burnuna bastırarak parmağın nerede konumlandığını kontrol edin. En uzun parmak ve ayakkabının ucu arasında yaklaşık 1 cm boşluk olmalı.

Çocuk ayakkabılarında hafiflik oldukça önemli. Hem konfor hem de omurganın sağlığı için hafif materyallerden üretilmiş ayakkabıları tercih etmelisiniz.

 

 

Erken Yaşlarda Ayakkabı Kullanımına Dikkat

 

 

Günlük Çocuk Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılmalı sorusundan önce belki de, çocuklarda ayakkabı kullanımına ne zaman başlanması gerektiği sorusu gündeme getirilmeli. Elbette yürümeye başladığı zaman ayakkabı kullanımı kaçınılmaz oluyor fakat pek çok ebeveyn, yürüme çağından önce de çocuklarına ayakkabı giydirmekte. Ayak gelişimi göz önünde alındığında bunun doğru bir uygulama olmadığı söylenebilir.

Ayakları ve yürümeyi ilgilendiren kaba kas motor becerileri ve ince kas motor becerilerin gelişimi için iki yaşından önce ayakkabı kullanılmamalı ya da mümkün olduğunca az kullanılmalı. Sert yapılı, sert tabanlı ve ayağı sıkan ayakkabılar bu dönemde ayak kaslarının gelişimine zarar verebilir, ayağın yere sağlam şekilde basar hale gelmesini ve ayak kavislerinin gelişimini engelleyebilir.